blogs

Maakindustrie in de versnelling

Met twee evenementen op één dag was donderdag 22 januari strak gepland. 'sMiddags de aftrap van de actie-agenda “Smart Industry” in Rotterdam. Met precies voldoende reistijd daarna naar TU Eindhoven voor het Kivi Symposium “On- en Reshoring van de maakindustrie in Nederland”.

Het FME-initiatief “Smart Industry” ging uit de startblokken met haar actie-agenda en de presentatie van een 10-tal field-labs. Dit zijn echte werkplaatsen verspreid door Nederland waar het neusje van de zalm op gebied van moderne productie concepten en technologie in de praktijk gaat worden gebracht. Vooral gedragen door toonaangevende kennisinstituten. Een volle zaal, voor de helft met politici, en veel mooie plannen en vooral oproepen subsidiepotjes beschikbaar te stellen, ondersteund door een toezegging van Minister van EZ, Henk Kamp. Verder een dringende oproep aan ondernemers om vooral aan te haken, zo'n kans om eerste rang de modernste ontwikkelingen mee te maken komt niet nog een keer !

Het contrast met Eindhoven was groot. Een wat mager gevulde zaal, maar wel veel inhoudelijke sprekers, forum en kritische vragen uit de zaal. Hier zaten de mensen uit de praktijk. Ondernemers uit de regio, verenigd in “Brainport Industries”, die doodleuk melden dat ze er weinig over praten maar dit soort technieken al lang en breed toepassen. Wat een geweldig optimisme en elan !

We kunnen al zo veel in Nederland, maar we doen het nog veel te beperkt.

Heeft u ook hulp nodig uit de startblokken te komen ?

Neem dan contact op !